Cum să evitați înfundarea DPF – filtru de particule

Cum să evitați înfundarea DPF – filtru de particule

În ultimele două decenii, filtrul de particule (DPF) a devenit o componentă esențială a motoarelor diesel moderne. Această tehnologie avansată a fost dezvoltată pentru a reduce emisiile de particule solide în atmosferă, contribuind astfel la protejarea mediului înconjurător. Cu toate acestea, utilizatorii de mașini cu filtru de particule se confruntă adesea cu probleme legate de infundarea acestuia, ceea ce poate duce la scăderea performanței și creșterea consumului de combustibil. În acest articol, vom explora cauzele infundării filtrului de particule și vom oferi sfaturi despre cum să previi această problemă.

Ce este filtrul de particule și cum funcționează

Filtrul de particule este o componentă crucială a sistemului de evacuare al motoarelor diesel. Acesta este proiectat să captureze și să rețină particulele solide, cum ar fi funinginea și cenușa, care rezultă din arderea combustibilului în motor. Principiul de funcționare al DPF-ului se bazează pe depunerea particulelor într-un mediu poros, care permite trecerea gazelor de evacuare, dar reține particulele solide.

Cauzele înfundării filtrului de particule

Există o serie de factori care pot contribui la înfundarea filtrului de particule:

 1. Conducerea în mediul urban: Motoarele diesel cu DPF nu sunt proiectate să funcționeze în principal în mediul urban, unde conducerea se face pe distanțe scurte și la turații reduse. În aceste condiții, motorul nu se încălzește suficient pentru a permite regenerarea eficientă a filtrului de particule, ceea ce duce la acumularea de funingine și infundarea acestuia.
 2. Calitatea combustibilului: Utilizarea unui combustibil de calitate scăzută poate afecta performanța DPF-ului. Combustibilul contaminat conține impurități care pot accelera procesul de înfundare a filtrului de particule.
 3. Uleiul de motor necorespunzător: Utilizarea unui ulei de motor nepotrivit poate afecta funcționarea DPF-ului. Este important să utilizați un ulei special conceput pentru motoarele diesel cu DPF și să urmați recomandările producătorului în ceea ce privește schimbarea regulată a uleiului.
 4. Probleme la senzorii DPF: Defecțiunile la senzorii de temperatură și presiune diferențială pot afecta funcționarea DPF-ului și pot duce la acumularea excesivă de particule solide.
 5. Probleme la valva EGR: Valvele EGR defecte pot cauza acumularea de funingine în DPF.
 6. Turbosuflantă defectă: Defecțiunile la turbosuflantă pot duce la contaminarea DPF-ului cu ulei ars, ceea ce poate accelera procesul de infundare.
 7. Alte probleme mecanice: Problemele la injectoarele motorului, furtunurile de intercooler sau alte componente pot duce, de asemenea, la infundarea filtrului de particule.

Curățare filtru particule Timișoara

Cum să previi înfundarea filtrului de particule

Pentru a evita infundarea filtrului de particule și a menține performanța optimă a motorului diesel, urmați aceste sfaturi:

 1. Evitați conducerea exclusiv pe distanțe scurte: Încercați să faceți călătorii mai lungi din când în când pentru a permite motorului să se încălzească complet și să efectueze regenerarea DPF-ului. Acest lucru va ajuta la arderea acumulărilor de funingine din filtrul de particule.
 2. Folosiți combustibil de calitate: Utilizați întotdeauna combustibil de înaltă calitate, care să respecte specificațiile recomandate de producătorul mașinii.
 3. Utilizați ulei de motor potrivit: Asigurați-vă că utilizați un ulei de motor special conceput pentru motoarele diesel cu DPF și că respectați intervalul de schimb recomandat.
 4. Efectuați întreținerea regulată a mașinii: Urmați programul de întreținere recomandat de producător și asigurați-vă că toate componentele relevante sunt verificate și înlocuite la timp.
 5. Evitați accelerările dure la turații reduse: Evitați accelerările bruște la viteze reduse, deoarece acestea pot duce la pătrunderea combustibilului nears în sistemul de evacuare și la contaminarea DPF-ului.
 6. Rezolvați problemele mecanice în timp util: Dacă observați simptome de infundare a filtrului de particule, precum o scădere a performanței și un consum crescut de combustibil, adresați-vă unui service auto specializat pentru a verifica și remedia orice probleme mecanice care pot afecta DPF-ul.

Durata de viață a filtrului de particule

Durata de viață a filtrului de particule poate varia în funcție de mai mulți factori, incluzând modul de funcționare al mașinii, calitatea combustibilului utilizat și întreținerea adecvată a mașinii. În general, se recomandă înlocuirea filtrului de particule la intervale cuprinse între 120.000 și 180.000 de kilometri, în funcție de modelul mașinii. Cu toate acestea, este important să fiți atenți la simptomele de infundare a DPF-ului și să acționați prompt pentru a evita deteriorarea acestuia.

Soluții pentru un filtru de particule infundat

Dacă ați observat că filtrul de particule este infundat, există mai multe opțiuni pe care le puteți lua în considerare:

 1. Regenerare la un service auto specializat: Un service auto specializat poate efectua o curățare filtre de particule sau o regenerare forțată a filtrului de particule, utilizând echipament specializat pentru a îndepărta acumulările de funingine și a restabili eficiența filtrului.
 2. Înlocuirea filtrului de particule: În unele cazuri, infundarea DPF-ului poate fi atât de severă încât este necesară înlocuirea acestuia. Acest lucru poate fi costisitor, dar va asigura funcționarea corectă a sistemului de evacuare și a motorului.
 3. Anularea filtrului de particule: Anularea filtrului de particule este o opțiune controversată, care presupune îndepărtarea fizică a filtrului. Cu toate acestea, această soluție este ilegală în multe țări și poate duce la sancțiuni și probleme la inspecția tehnică a mașinii.

Infundarea filtrului de particule este o problemă frecventă întâlnită de utilizatorii de mașini diesel cu DPF. Este important să înțelegeți cauzele acestei probleme și să luați măsuri preventive pentru a evita infundarea DPF-ului. Respectarea unui stil de conducere adecvat, utilizarea combustibilului și uleiului de motor potrivite, precum și efectuarea întreținerii regulate a mașinii sunt cheia pentru a menține funcționarea optimă a sistemului de evacuare și a motorului. În cazul în care întâmpinați probleme legate de infundarea DPF-ului, consultați un service auto specializat pentru a evalua și remedia situația înainte ca aceasta să dăuneze grav mașinii și mediului înconjurător.

Ai nevoie să fii tractat?

Sunați la 0731 073 209 și una din platformele noastre va ajunge la Dvs în cel mai scurt timp.

© Copyright tractaritimisoara24.ro. Developed by seodigital.ro